Voedingssuplement, heeft dit zin?

 

terug naar de pagina: Vanuit de praktijk

We hebben ze allemaal wel eens geslikt, voedingsspulementen. Maar heeft dit nu echt zin?

Van huis hebben mijn ouders mij meegegeven dat een gevarieerde maaltijd (laten we zeggen de schijf van 5) volstaat om alles binnen te krijgen voor een gezond en actief lichaam. Sterker nog, we namen juist de groenten die op dat moment voorhande waren en als ik nu wel eens in de winkel kijk zie ik die groenten zeldzaam worden. Wie eet er tegenwoordig nog Postelijn (Vitamine A, Calcium en Magnesium) om maar eens een voorbeeld te noemen?

Als je een tekort een vitamines en mineralen binnenkrijgt kun je inderdaad ziek worden. Als je echter normale, gezonde voeding eet met voldoende vezels, groente, fruit en gezonde vetten en dan ook nog eens veel varieert dan is dit voldoende. Ik durf zelfs te stellen dat in dit geval een normaal functionerend lichaam geen suplementen nodig heeft.

Natuurlijk kan een individu suplementen goed gebruiken als aanvulling op de dagelijkse gezonde voeding. Denk aan zwangere vrouwen, ouderen en kleine kinderen. Ook voor mensen die vlees, zuivel en vis niet eten kan het verstandig zijn net even iets extra’s te krijgen.

Nou hoor ik je al denken: Baat het niet, dan schaadt het niet, toch......? Nou, dat is niet altijd zo. De meeste voedingssuplementen zijn veilig en dus zonder enig risico. Toch is het verstandig om altijd op te letten. Van sommige ingrediënten kun je daadwerkelijk teveel binnenkrijgen en zo juist een tegengesteld effect krijgen. Zolang we maar beseffen dat een voedingssuplement een aanvulling is en geen vervanger van goed en gevarieerd eten komt ‘t wel goed.

Eerder zou ik juist die schijf van 5 willen uitbreiden naar de schijf van 6. De 6de schijf is die van bewegen, want dit is naast voeding dé manier om je lichaam sterker te maken en gezond te houden...