Met plezier bewegen is de norm!

 

terug naar de pagina: Vanuit de praktijk

Kom in beweging is wel een veel gehoorde kreet de afgelopen weken. Vanuit de overheid zijn er spotjes die sporten aanmoedigen, in tv-programma’s is volop aandacht voor meer bewegen en zelfs de supermarkt hier op het dorp geeft je spaarzegels voor een proefles in een nader te kiezen tak van sport. Ik kan er alleen maar blij mee zijn, want hoe vaak zeg ik niet ”een lichaam is gemaakt om te bewegen” en ik adviseer dan ook vaak genoeg dit te gaan doen, vandaag nog!

Toch mis ik iets in het verhaal. Als iemand in mijn praktijk komt en ik adviseer te bewegen stel ik vooraleerst een geheel andere vraag, nl. ”Wat vind je leuk?” Misschien lijkt het als een open deur, maar het mag duidelijk zijn dat als je iets doet wat je leuk vindt, dan houd je het ook langer vol.

Bewegen maakt het lichaam sterker en in vele onderzoeken is bewezen dat bewegen goed is voor het functioneren van ons brein en Centrale Zenuwstelsel. Alle reden dus, maar wat maakt ’t mij uit of iemand nu elke dag gaat hardlopen, jezelf afbeult op de racefiets of … gewoon gaat wandelen. Bewegen is de norm en als je passie ligt in het werken in de tuin en je doet dat elke dag……. PERFECT!

Voordat je dus nu realiseert te ”moeten” bewegen en dan maar iets te gaan doen om maar te bewegen, vraag je dus vooral af ”Waar heb ik plezier in?” Mag ik de uitdrukking dan iets aanpassen in: Met plezier bewegen is de norm…